sigle regio

Resurse Turistice Antropice

Biserica „Complex” – „Înălţarea Domnului”

bis complex inaltarea domnului 2

În centrul staţiunii Complexului turistic din Borşa veghează o biserică tradiţională maramureşeană, construită toată din lemn, fără cuie sau alte îmbinări din fier, având o turlă înaltă de 40m.

 

Biserica ortodoxă s-a înfiinţat în anul 1992, iar în anul 1998 a fost sfinţită de către Preasfinţia Sa Episcopul Justinian, al Maramureşului şi Sătmarului, cu hramul „Înălţarea Domnului”. În prezent slujeşte preotul paroh Pop Ioan Constantin.

            Aceste biserici din lemn sunt de o deosebită bogăţie ornamentală în Borşa, făcând parte din grupa edificiilor turistice cu funcţii religioase. Civilizaţia lemnului de aici se poate reduce la trei elemente: biserica, poarta şi troiţa. Acestea arată ca maramureşenii au fost dintotdeauna credincioşii lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme.

Intrarea în curtea bisericii se face pe sub o poartă maramureșeană, sculptată în lemn de stejar masiv cu simboluri tradiţionale şi motive biblice, realizată de meşteri populari de la Bârsana. Tot aici se află şi o troiţă din lemn.Stâlpii porţii sunt expresia marilor mituri din cultura populară. Motivele sculptate în lemn au, fiecare, semnificaţia lor bogată: funia răsucită reprezintă infinituldar şi legătura dintre cer şi pământ, soarele, simbolul Dumnezeirii este "dătător de viaţă”, iar discul solar, cultul soarelui nu lipseşte de pe nici o poartă.

Sculptura maramureşeană, este plină de simboluri religioase şi tradiţionale româneşti, fie că e vorba de o poartă sculptată în lemn, de un iconostas sculptat în lemn, sau de celebrele biserici maramureşene.


  2194,    24  Sep  2015 ,   Resurse Turistice Antropice

Despre

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică - CNIPT Borşa - este conceput ca o locație unde vizitatorii vor găsi răspuns tuturor întrebărilor legate de zona turistică a orașului Borșa și a celorlalte zone cu potențial turistic din țară.

Contact

str. Libertăţii nr.46A, Borşa, Maramureş
Tel: +40 262 343 973

Fax: +40 262 343 973
E-mail: info@infoborsa.ro
ORAR: Luni - Duminică : 10:00 - 17:00

Buletin informativ

Completaţi email-ul pentru a vă abona!

Visitors Counter

820538
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
145
834
979
813742
19957
22301
820538

Your IP: 54.227.76.180
2019-01-22 05:58

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.